Ce tipuri de becuri folosim? Becuri H4, H7 sau H11?

Cum alegem becurile auto pentru masini? Multi dintre voi sunteti soferi si sunt sigur ca nu voi fi contrazis atunci cand vine vorba de importanta pe care o acordam atunci cand vine vorba de iluminarea autovehicolului pe care il conducem sau cu care suntem transportati. Cand aducem in discutie iluminarea masinii cu siguranta ne gandim in primul rand la siguranta de care beneficiem in timpul rularii.


Care sunt tipurile de lumini de care ne vom lovi la o masina?

– lumina de far pe faza scurta,
– lumina de far pe faza lunga,
– dar si lumina de far de pozitii fata,
– lumina de far de pozitii spate;
– lumina de proiector de ceata fata,
– dar si lumina de proiector de ceata spate,
– lumina de semnalizare fata,
– lumina de semnalizare spate,
– dar si lumina de semnalizare laterala,
– lumina de semnalizare a franei (lumina de stop frana),
– lumina de marsarier,
– dar si lumina pentru iluminatul numarului de inmatriculare,
– lumina pentru interior (becurile de la plafoniera).

Sa trecem si la partea mai utila din acest articol si anume detalierea tipurilor de becuri care se pot folosi la o masina.

Cel mai des ne intereseaza tipul de becuri cu care masina este dotata doar atunci cand acesta se arde. Sunt absolut sigur ca atunci cand intentionati sa achizitionati o masina nu intrebati vanzatorul cu ce fel de becuri este prevazuta masina. Mai mult, legislatia prevede ca in masina sa existe becuri de rezerva in cazul nefericit in care in timpul rularii unul din becuri se arde. Este bine de stiut ca in cazul in care sunteti oprit de un echipaj de politie si nu va functioneaza sistemul de iluminare 100% (aici ma refer la iluminatul exterior) exista mari sanse sa va fie ridicat talonul daca nu reusiti sa remediati problema pe loc.

Sa revenim.

Cum alegem becurile auto pentru masini? Cum alegem becurile auto pentru masini?

Care sunt caracteristicile cele mai importante pe care le putem gasi la un set de becuri auto?

1. Categoria de becuri auto, si anume H4, H7, H11.

Acestea sunt categoriile de becuri auto conform standardelor ECE (Comisia economica pentru Europa). Toate becurile auto H4, H7 si H11 sunt becuri cu halogen.

Este bine de retinut si care este diferenta intre becurile auto H4 si H7:

Becurile auto H4 sunt acele becuri prevazute cu soclu mai mare si sunt utilizate pentru doua faze iar becurile auto H7 sunt acele becuri care au soclul mai mic, si se folosesc doar pentru o faza.

2. Puterea nominala de functionare a unui bec auto. Aceasta poate fi de 60/55W, 55W, 55W si 5W.

3. Tensiunea nominala de functionare a unui bec auto. De regula tensiunea unui bec auto este de 12V.

4. Codul tarii in care marca respectiva de bec a fost testat si automat aprobat pentru utilizare. Acest cod este imprimat de genul “E” urmat de un cod format din 2 cifre. Litera E vine de la Europa iar codul ce urmeaza dupa aceasta litera reprezinta codul tarii in care becul auto a fost testat. In Romania, dupa acest cod trebuie musai sa observati si inscriptia RAR (semn ca productia acestor becuri a trecut si de filtrul celor de la Registrul Auto Roman).

5. Radiatie UV scazuta. In cazul in care observati marcat pe un bec auto stanta UV trebuie sa stiti faptul ca acest tip de bec auto beneficiaza de o radiatie UV scazuta.

(Visited 3,563 times, 1 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *