Cum reconditionez o usa de interior? Sfaturi reconditionare usa si toc

Pentru o uşă de interior se poate aplica o renovare sau reconditionare foarte simplu prin chituire, şlefuire şi apoi vopsire, fie cu vopsea sau cu lac. Există şi variante mai costisitoare ca de exemplu schimbarea lor cu uşi din lemn, termopan sau chiar fier însă nu despre asta vreau sa vă vorbeac azi. Să revebim la recondiţionarea unei uşi de apartament.


Probabil că fiecare a avut în casă o uşă veche, cu clanţa ruptă şi pe deasupra nici nu se închidea bine. Primul pas în recondiţionarea unei uşi de interior e repararea ei. Cea mai mare problemă la o uşă de interior veche este balamaua. Din cauza timpului acestea se lasă şi astfel că uşa nu se mai închide perfect, de multe ori frecând de tocul uşii.

Ce e de făcut?

Prinderea balamalelor în găuri noi

Începi prin a scoate uşa din balamale. Ia apoi o şurubelniţă şi deşurubează balamalele atât de pe uşă cât si din toc. Cu siguranţă acestea au un joc mare datorită timpului şi utilizării îndelungate. Astupă apoi găurile în care au fost prinse balamalele. Este de preferat să faci dopuri din lemn de brad pentru că este un lemn dur şi rezistent. Prinde apoi balamalele în uşă şi toc astfel încât uşa să se închidă perfect fără să se mai atingă de toc.

Curăţarea uşii de vopseaua veche

După fixarea uşii e timpul să trecem la curăţarea uşii. Poţi folosii un şmirghel, iniţial mai dur apoi mai fin cu care să înlături toată vopseaua veche după uşă şi toc. Foloseşte şmirghelul cu răspundere astfel încât să nu rămână denivelări pentru că la final nu se va vedea bine. În cazul în care tocul se mişcă îl poţi prinde mai bine în perete cu dibluri lungi şi o bormaşină cu percuţie.

Chituirea uşii de apartament

E posibil ca în urma şlefuirii uşii să dai de găuri, crăpături sau zgârieturi. Acestea nu au foat înlăturate la şlefuire deoarece nu sunt ieşite în evidenţă ci în interior. Nu avem decât să facem chitul pentru uşa de apartament.

Din ce prepar chitul pentru găurile uşii din lemn?

Preparăm într-o cutie din plastic un material format din aracet şi ipsos. Textura materiarului trebuie să fie cât mai fină şi în acelaşi timp destul de tare pentru că altfel poate curge atunci când e aplicată pe uşă sau toc.

În cazul în care există găuri mari în lemn introdu mai întâi hârtie îmbibată în aracet şi las-o să se usuce. După aceea poţi aplica materialul din ipsos şi aracet. Nu da straturi groase deoarece rişti să se crape.

După ce ai chituit toată uşa foloseşte şmirghelul pentru a îndepărta surplusul de material aplicat pe lemn.

Diluantul. Pregătirea uşii pentru vopsit.

Sterge bine bine uşa cu o cârpă din bumbac înmuiată în diluant. Această etapă va ajuta mult la aderarea vopselei pe uşă şi toc.

Atenţie la mâini, poţi folosi mănuşi de protecţie pentru a nu-ţi ataca pielea!

Etapa finală. Vopsirea uşii.

Pensula pentru vopsea usa

Pensula pentru vopsea usa

Începi prima oară cu tocul. Foloseşte o pensulă mare pentru a avea spor. Este recomandat să pui pe jos câteva ziare pentru a nu face mizerie în apropiere. După ce ai terminat cu vopsitul tocului poţi prinde uşa în balamale. E timpul să aplici vopsea pe uşă. Întinde bine vopseaua fără a lasa dâre unde se scurge vopseaua. După ce uşa şi tocul sunt vopsite integral lasă-le să se usuce bine. După uscare aplicăm al doilea strat. E recomandat ca al doilea strat să îl aplicaţi după cel puţin 24 de ore.

Pensula între cele două mâini este bine să o ţii intr-o cutie cu diluant pentru a nu lăsa vopseaua să se usuce pe părul pensulei şi automat să o strici.

(Visited 13,812 times, 1 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

  1. By oana chiva

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *