Cum repar bateria monocomanda. Probleme baterie chiuveta

Pentru ca probleme si pentru ca sunt un adevarat instalator, astazi am dovedit din nou ca sunt stalpul familiei … si in baie, nu doar in casa :)).


Din pacate de dimineata am fost “apostat” de sotia mea draga care mi-a comunicat ca nu mai poate inchide apa de la chiuveta de la baie. “Cat de greu poate sa fie sa inchizi robinetul la chiuveta?”, mi-am spus in gand (daca as fi gandit cu voce tare probabil mi-o furam). Am mers la baie si surpriza … bateria chiar se stricase. Ca sa inchid apa la chiuveta a trebuit sa inchid apa de la robinetii de sub chiuveta.

Ce e de facut in cazul asta?

Ca un mester ce sunt mi-am luat trusa de scule, m-am inchis in baie si am inceput sa probez fiecare tip de surubelnita in speranta ca voi putea desface surubul care tine fixat manerul bateriei. De regula, la o baterie monocomanda cel mai repede se strica piesa din interior numita CARTUS. Cartusul unei baterii monocrome este de mai multe tipuri si dimensiuni motiv pentru care atunci cand trebuie sa cumperi unul ar fi bine sa mergi cu cel stricat la magazin pentru a le compara.

Sa revenim la incercarea mea de a desface bateria monocomanda ca sa ajung la CARTUS. Nici o sansa! Ca sa dai jos manerul respectiv iti trebuie un imbus. Cum nu aveam in casa un astfel de imbus am suspendat activitatea de reparatie a bateriei pentru urmatoarea zi.

Am atasat o poza pentru a vedea despre ce capacel si ce surub vorbesc:

Demontare baterie mobobloc - surub imbus

Demontare baterie mobobloc chiuveta baie – surub imbus

De dimineata am fost in targ si cu 6 lei mi-am marit trusa de scule, mi-am cumparat un set de imbusuri de toate marimile. Am venit acasa si m-am apucat de treaba. Am potrivit imbusul si am desfacut. Dupa ce scoti surubelul cu imbusul manerul bateriei se scoate foarte usor pin extragerea lui in sus.

Demontare baterie monobloc chiuveta

Demontare baterie monobloc chiuveta baie

Desfiletare baterie monobloc

Desfiletare baterie monobloc chiuveta baie

Dupa ce ai scos maneta trebuie sa desurubezi capacelul din plastic (vezi poza de deasupra). Se desface la mana. Dupa ce ai scos capacelul va trebui sa iei o cheie si sa desfiletezi piulita care tine presat cartusul bateriei monobloc (vezi poza de mai jos).

Desfiletare piulita baterie monobloc - schimbare cartus

Desfiletare piulita baterie monobloc chiuveta baie – schimbare cartus

Dupa ce ai desfiletat si piulita cartusul ar trebui sa iasa din bateria monobloc foarte usor. Mai jos o poza cu cele doua cartuse pentru bateria monobloc, cel vechi si cel nou. Sfatul meu este sa faci asa cum am facut eu: desfaci cartusul si mergi cu el in targ, eu am fost in targ la castani, targul de la statia de metrou Piata Sudului. Acolo am gasit o gramada de modele dar sunt sigur ca se gasesc aceste cartuse pentru o batetie monobloc si in magazinele cu piese de instalatii sanitare.

Cartus baterie monocomanda comparatie vechi - nou

Cartus baterie monocomanda comparatie vechi – nou

Dupa ce ai scos cartusul vechi incerci sa il pui pe cel nou in lacasul bateriei monobloc. Ai grija ca are niste catari!

Dupa ce l-ai fixat va trebui sa faci pui piulita pe care o strangi bine cu cheia si apoi peste pui acel inel de crom menit sa ii mai adauge un plus la capitolul estetica.

Dupa ce te-ai asigurat ca ai strans bateria monobloc la chiuveta fa o proba. Deschide cei doi robineti de sub chiuveta si verifica bateria sa nu curga. Daca totul e ok monteaza-i si manerul si prinde-l cu imbusul de care iti spuneam.

La mine toata treaba a durat 5 minute. Mai mult mi-a luat sa merg in targ sa cumpar cartusul pentru acea baterie monobloc de la baie.

REZULTAT FINAL: baterie monocomanda functionala cu cartus nou.

Baterie monocomanda problema remediata prin schimbarea cartusului din interior

Baterie monocomanda problema remediata prin schimbarea cartusului din interior

Cam asta a fost experienta mea in ceea ce priveste instalatiile sanitare. Daca nu te simti confortabil sa iti repari singur bateria monobloc poti apela la un instalator. Probabil te va costa pe langa cartusul bateriei monobloc inca 30 de lei.

Apropo: un cartus pentru o baterie monocomanda costa 7 lei. Ei…. decat sa dai 50 de lei pe o baterie noua nu mai bine dai 7 lei. Unde mai pui ca pentru schimbarea unui cartus la o baterie monocomanda pierzi 5 – 10 minute iar pentru schimbarea unei baterii la chiuveta pierzi minim 2 ore. Eu zic ca fiecare trebuie sa stie de posibilitatea schimbarii unui cartus la o baterie monocomanda pentru chiuveta sau cada.

Ps: tu cunosti un instalator bun? Lasa-i si tu numarul de telefon aici ca poatr cineva va fi interesat la un moment dat!

(Visited 9,464 times, 2 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

 1. By Barbasov

  Reply

 2. By Xyz

  Reply

 3. By Costică NEAGU

  Reply

 4. By Iliescu Costin

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *