Cum sa construiesc un iaz?

Cati dintre cei care locuiesc la curte nu si-ar dori sa aiba in curte sau in gradina un mini-iaz (pentru cunoscatori POND)?


Eu nu locuiesc la casa insa am hotarat sa fac un mini-iaz la tara, in curtea bunicilor. Am asteptat sa prind o zi cu soare si m-am apucat de treaba.

Voi incepe cu uneltele si materialele de care ai nevoie.

Unele necesare pentru realizarea unui iaz in gradina:
– lopata;
– mistrie;
– furtun de gradina;
– o pompa pentru fantana;
– recipient pentru prepararea cimentului – o galeata din plastic mai veche este perfecta;
– nivela cu bula (boloboc);

Materiale necesare pentru realizarea unui iaz in gradina:
– cateva bucati de scandura;
– caramida;
– pietre de rau;
– folie de pvc sau cauciuc;
– banda adeziva pentru folie;
– ciment;

Dupa ce te-ai asigurat ca ai tot ce iti trebuie ar cam fi timpul sa te apuci de treaba. Incepi cu saparea gropii pentru iazul din gradina. Asigura-te ca alegi o locatie buna, locatie ce va avea parte si de soare in timpul zilei. Este necesar ca plantele si pestii din acest mini-iaz sa beneficieze si de razele soarelui nu numai de umbra.

Pentru groapa de iaz este bine sa folosesti lopata. Aspectul iazului de gradina tine numai de tine si de ideile tale. Eu am ales o figura destul de neregulata iar daca exageram putin putem spune ca este un oval. Ca si dimensiuni eu am optat pentru o adancime de aproximativ 50 cm (o jumatate de metru) si un diametru de aproximativ un metru (chiar daca ma repet asa cum se vede din imaginea de mai jos iazul nu are o forma regulata iar diametrul este aproximativ). Ca sa fiu sincer m-am documentat bine inainte si recunosc ca este o dimensiune destul de mica insa nu am vrut investitii mari.In cazul in care la un moment dat am sa ma imbogatesc si ma voi muta la curte cu siguranta investitiile pentru un iaz de gradina vor fi mai mari si automat si dimensiunile.

Cum fac un iaz (pond) in gradina - pasul 1 - pregatirea gropii

Cum fac un iaz (pond) in gradina – pasul 1 – pregatirea gropii

Asa cum se observa si din imaginea de mai sus alege un loc in care doresti sa ai iazul mai adanc. Eu am ales centrul sa fie mai adanc, in acel loc se vor adapostii pestii ba chiar o sa poti pune nuferi si alte plante care cresc de pe fundul apei.

Dupa ce ai dat forma iazului va trebui sa il finisezi. Nu te sfii si foloseste mainile. Asigura-te ca peretii si fundul iazului nu au la suprafata vreun colt de piatra sau o radacina de planta care va putea sparge folia sau cauciucul menit sa nu lase apa sa se scurga din iaz.

Un lucru foarte important: atunci cand formezi iazul tine cont ca va trebui sa pui de jur imprejur caramizi care sa formeze marginile iazului.Asta inseamna ca va trebui sa sapi pe langa iaz pentru a le face loc.

Cum fac un iaz (pond) in gradina - pasul 2 - montarea foliei si a caramizilor

Cum fac un iaz (pond) in gradina – pasul 2 – montarea foliei si a caramizilor

Asa cum se vede in imaginea de mai sus am intins folia din cauciuc pe toata suprafata iazului. Pe marginea iazului am asezat caramizile. Dupa ce am aranjat totul ca in imaginea de mai sus am umplut iazul pe jumatate cu apa.

Cum fac un iaz (pond) in gradina - pasul 3 - umplerea cu apa si finisarea caramizilor

Cum fac un iaz (pond) in gradina – pasul 3 – umplerea cu apa si finisarea caramizilor

Umplerea partiala a iazului este necesara pentru ca folia de pe fundul apei sa se intinda perfect. Dupa ce totul este ok se pot aranja caramizile astfel incat sa pregatim astuparea lor cu pamant. Pregateste apoi cimentul si fa legatura intre caramizi.

Incepi sa tragi pamantul pana la marginea iazului ca in imaginea de mai jos.

Cum fac un iaz (pond) in gradina - pasul 4 - astuparea caramizilor cu pamant si montarea pompei de apa

Cum fac un iaz (pond) in gradina – pasul 4 – astuparea caramizilor cu pamant si montarea pompei de apa

Daca doresti poti monta si pompa in mijlocul iazului. Cablul de alimentare se poate observa ca l-am tras prin iaz si l-am scos printre folie si doua caramizi. Nu este recomandat sa gauresti folia de cauciuc pentru a trage cablul de alimentare al pompei pentru ca risti sa strici de tot materialul de etansare al apei. Dupa ce te-ai asigurat ca ai astupat bine cu pamant in jurul iazului este timpul sa dam putina atentie esteticului.

Asa cum scriam la inceputul articolului ai nevoie de cateva pietre de rau pentru marginea iazului. Daca este nevoie foloseste ciment pentru a prinde pietrele de rau de caramizi.

Cum fac un iaz (pond) in gradina - pasul 5 - montarea si fixarea pietrelor de rau pe marginea iazului

Cum fac un iaz (pond) in gradina – pasul 5 – montarea si fixarea pietrelor de rau pe marginea iazului

Cam asta a fost tutorialul meu despre cum sa faci un iaz de gradina sau pond. Bineinteles ca exista iazuri mult mai mari decat ce am facut eu aici care automat costa si mult mai mult.

Sfaturi de ingrijire pentru un iaz de gradina sau pond:
– evita sa plantezi ceva pe langa iazul de gradina. Poti avea surpriza ca radacinile acestor plante sa iti perforeze folia de pvc sau de cauciuc care iti mentine apa in iaz;
– frunzele plantelor din zona pot ajunge in iaz, sa putrezeasca si automat sa iti strice calitatea apei;
– pentru un iaz in care vrei sa plantezi si cativa nuferi alege un loc in care sa bata soarele cel putin jumatate din zi.Se stie faptul ca nuferii se dezvolta numai atunci cand se scalda in razele soarelui;
– in cazul in care vrei sa intri in apa pentru a curata ceva asigura-te inainte ca ai scos pompa din priza.

Cam atat am avut sa va spun despre iazul pe care l-am facut la tara. Sper ca pe viitor sa va prezint iazul pe care l-am facut in curtea casei mele :).

(Visited 9,808 times, 2 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

 1. By Andrei T

  Reply

  • By Andrei

   Reply

 2. By radion paula

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *