Impamantare casa. Sfaturi montare tarusi impamantare. Cum se face o impamantare la casa

Casa prevazuta cu sistem anti-trasnet Casa prevazuta cu sistem anti-trasnet (paratrasnet)


Te-ai hotarat sa iti ridici o casa insa fenomenele meteorologice te sperie uneori?

Pentru ca vedem din ce in ce mai des la stiri case lovite de trasnete astazi vreau sa va fac o scurta prezentare despre cum iti poti monta un sistem anti trasnet pe casa. Sunt sigur ca exista multe tipuri de astfel de sisteme anti-trasnet dar eu voi prezenta doar unul dintre ele. De asemenea voi incerca sa prezint si materialele ce se pot folosi atunci cand vine vorba de sisteme de protectie pentru trasnet.

Inca de la inceput vreau sa mentionez faptul ca electricianul sau proiectantul cu siguranta cunosc toate aceste lucruri mult mai bine decat le prezint eu in acest articol, scopul prezentarii mele este de a-ti face o idee de ansambu despre ce inseamna un sistem de protectie pentru trasnete (paratrasnet).

Asa cum se vede in imaginea de mai sus casa respectiva are montat deja sistemul de protectie pentru trasnet.

Atunci cand vrei sa incepi constructia unei case este bine sa prevezi si sistemul de protectie pentru trasnet.

De ce?

Raspunsul este simplu. Casa trebuie ingradita cu o centura de impamantare. Centura de impamantare va trebui facuta pe sub pamant la o jumatate de metru adancime si o distanta de un metru fata de casa iar la fiecare colt al centurii va trebui batut in pamant cate un tarus de impamantare (electrod de impamantare). Centura de impamantare este realizata din otel cu duritate diminuata, otel de asemenea zincat termic.

Platbanda zincata pentru sisteme impotriva trasnetelor

Platbanda zincata pentru sisteme impotriva trasnetelor

Tarus sau electrod de impamantare

Tarus sau electrod de impamantare

Piesa cruce pentru prinderea platbandei

Piesa cruce pentru prinderea platbandei

Mare atentie! Platbanda niciodata nu se sudeaza de tarusul sau electrodul de impamantare sau intre ele deoarece prin sudare proprietatile materialului zincat scad si nu isi mai pot face treaba asa cum trebuie.

Pe acoperisul casei va trebui sa prinzi conductorul pentru captare. Asa cum se vede si in imaginea de la inceputul articolului conductorul trebuie sa fie distribuit pe toate colturile casei indeosebi in cele mai inalte puncte ale acoperisului. Conductorul de captare este prins cu diferite tipuri de cleme pe acoperis, existand cleme de fixare pe coama, jgheaburi, burlane sau orice alte locuri. In fiecare punct de terminatie al coductorului va trebui montat o tija de captare, piesa ce are sarcina de a capta curentul transmis de trasnet, asa cum se intelege chiar din denumirea sa. In cazul in care nu se doreste montarea unei tije de captare din cauza costurilor ridicate se poate foarte usor monta si un varf de captare.

Tija de captare al trasnetului

Tija de captare al trasnetului

Conductor de captare al trasnetului

Conductor de captare al trasnetului

Varf de captare pentru trasnet

Varf de captare pentru trasnet

Coborarea conductorului de pe acoperis catre sol se face pe langa casa, conductorul fiind prins cu cleme de fixare pentru perete. Legatura trebuie sa se faca neintrerupta pana se ajunge la platbanda pe care ai montat-o in pamant.

In cazul in care nu se doreste montarea unui sistem de prevenire al trasnetelor (paratrasnet) pe acoperis exista si varianta montarii unui prevectron in cel mai inalt punct al casei. Acesta face practic acelasi lucru ca si cablul de captare insa este mult mai estetic. Ca si dezavantaj pentru utilizarea unui prevectron este faptul ca beneficiaza de un numar limitat de lovituri ale trasnetului, la el facandu-se legatura cu un contor care inregistreaza fiecare lovitura a trasnetului.

Prevectron - paratrasnet

Prevectron – paratrasnet

Sper ca ti-ai facut o idee cu privire la ce inseamna o instalatie paratrasnet pentru casa ta si sunt sigur ca atunci cand te vei apuca de constructie vei lua in calcul si consultarea electricianului pe aceasta tema.

Informatiile si fotografiile au fost preluate de pe site-ul celor de la OBO BETTERMAN.

PS: inainte de a incepe constructia casei ia in calcul si sistemul de prevenire al trasnetelor (paratrasnetul) si discuta cu firma care se ocupa de constructie pentru ca sunt sigur ca vor gasi o solutie pentru siguranta casei tale, acestia cunoscand mult mai in amanunt cele prezentate de mine mai sus.

Va doresc spor la treaba!

(Visited 14,066 times, 1 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *