Cum se joaca Remy (Rummy). Regulament Remy (Rummy)

Regulament Remi – Rummy. Pentru ca in weekend ne-am apucat sa jucam remy (rummy). Insa din cand in cand ne opream si cautam pe net fel si fel de reguli ale acestui joc.


Pentru ca de fiecare data ne contraziceam am hotarat sa fac un articol in care sa inglobez toate regulile jocului Remy (Rummy) pentru ca pe viitor sa nu mai existe confuzii.

Jocul de Remy se poate juca in 2, 3 sau 4 persoane, nu mai mult, nu mai putin.

Din ce este format setul de joc Remy (Rummy):
Setul de joc pentru Remy (Rummy) este format din 4 table de joc si 106 piese:
– 104 piese sunt numerotate de la 1 la 13 si de patru culori diferite, fiecare culoare avand doua serii de la 1 la 13.
– 2 piese sunt “joly”.

Citeste si: Idei inedite despre ce pot face cu un telefon vechi

Cum incepe jocul de Remy:
Piesele de Remy se amesteca cu fata in jos, si apoi se aliniaza in gramezi de cate 7 piese (15 gramezi).

Piesa care ramane in plus este folosita la facutul jocului de unul dintre jucatori ales pentru prima data aleator, dupa care de la al II-lea joc cel ce face piesele fiind cel din dreapta celui care le-a facut anterior.

Cel ce aranjeaza piesele ia piesa ramasa in plus si o aseaza in gramada cu numarul de pe ea, ridicand prima piesa si punand-o pe aceasta in locul ei. Piesa ridicata se aseaza pe urmatoarea gramada cu fata in jos.

Aceasta gramada se da jucatorului din dreapta celui care a facut piesele.

Gramezile se impart cate 2 fiecarui jucator. Dupa ce fiecare jucator si-a primit gramezile, gramada imediat urmatoare se pune peste urmatoarea gramada marcandu-se astfel de unde se vor trage pe viitor piesele.

Inainte ca jocul sa inceapa cand fiecare jucator isi vede piesele poate sa anunte “dubla” sau “dublele” (”dubla” se considera doua piese de aceeasi valoare si culoare).

Fara sa le arate si sa faca schimb de duble cu ceilalti jucatori. In cazul in care unul din jucator are 3 duble, acesta are posibilitatea de a “strica jocul” adica de a se reamesteca piesele.

Piesele duble sunt de 3 tipuri:
– “dubla mica” – de la 2 la 9;
– dar si “dubla mare” – de la 10 la 13;
– “dubla cui” – 1;

Cel ce are pe tabla inca de la impartirea pieselor atu-ul poate anunta iar la finalul jocului pe langa punctele acumulate i se vor adauga inca 50 de puncte.

Jocul poate incepe dupa impartirea si asezarea pieselor pe table:

Jucatorul cu 15 piese pe tabla incepe jocul punand pe masa una din piesele nedorite.

Aceasta piesa nu poate fi folosita in nici un fel de catre nici un jucator, piesa respectiva neputand fii luata de pe masa de joc.

Va veni randul urmatorului jucator sa traga o piesa din gramada, care la randul sau va lasa jos o piesa de care acesta nu are nevoie de pe tabla.

Piesele lasate jos la sfarsitul fiecarui tur sunt asezate in coloana sau “sir” (in ordinea jucatorilor). Prima piesa (cea care nu poate fi folosita) este asezata invers decat celelalte, marcand inceputul sirului.

Tura jucatorului incepe prin a lua o carte si se termina prin a lasa o carte jos, astfel incat pe tabla sa fie cel mult 14 piese la terminarea turei.

Obiectivul jocului de Remy este de a “etala” sau aseza pe masa piesele de pe tabla asezandu-le in suite sau formatii terte in dreptul sau pe masa. Cele doua tipuri de combinatii de piese folosite la etalare sunt urmatoarele:

– “suita” – aceasta este formata din cel putin 3 piese consecutive ca valoare si de aceeasi culoare. 1 poate fi folosit in formatie cu 2 si 3 (1-2-3) sau in formatie cu 12 si 13 (12-13-1).
– “terta” – cel putin 3 piese cu aceeasi valoare dar de culori diferite, spre exemplu 2-2-2;

Citeste si: Cum se seteaza o telecomanda universala. Sfaturi programare telecomanda universala

Etalare la Remy – regulament Remy (Rummy)
Atunci cand te etalezi la Remy trebuie sa ai minim 45 de puncte. La etalare este obligatoriu sa ai minim o suita (exemplu 1-2-3). Exceptia de la aceasta regula este atunci cand ai o terta de 1 (exemplu 1-1-1). De asemenea ai voie sa te etalezi numai dupa ce fiecare jucator a tras cate o carte din gramada.

Ce valoare au piesele in jocul de Remy (Rummy) atunci cand te etalezi?
Piesele de la 2 la 9 au fiecare cate 5 puncte.
Piesele de la 10 la 13 au fiecare cate 10 puncte.
1 in formatie de suita mica are 5 puncte.
1 in pereche terta are 25 de puncte.
Jolly are valoarea cartii pe care o inlocuieste.
1 in formatie de suita mare are 10 ouncte.

Dupa prima tura de joc:
Se poate alege dintre:
– a lua o piesa din gramezile formate la inceputul jocului;
– a “rupe” ultima piesa din sir, cu conditia ca aceasta sa fie folosita in formatie la etalare in aceeasi tura.

In caz contrar se se poate lua piesa fara etalare dar jucatorul este obligat sa anunte ca joaca pe tabla si pana la sfarsitul jocului acesta nu mai are voie sa se etaleze.

Daca jucatorul este deja etalat se poate rupe sirul de oriunde (in afara de prima piesa), sa aiba minim 4 piese pe tabla si sa foloseasca piesa rupta in formatie in tura respectiva, iar piesele urmatoare se pot pune pe tabla sau se pot etala si ele (in cazul in care se alcatuiesc formatii) sau se pot lipi la formatiile deja existente.

Piesele lipite se pastreaza pe masa, acestea nu mai pot fi folosite si in alte formatii.

Folosirea joly-ului” – Joly-ul etalat poate fi schimbat cu piesa pe care o inlocuieste de catre orice jucator doar o singura data prin intoarcerea joly-ului cu fata in jos, iar partenerul de joc care schiba joly este obligat sa foloseasca piesa pe care o inlocuia joly intr-o formatie in aceeasi tura, asezand-o si pe aceasta tot cu fata in jospe masa. Joly se poate lipi pe parcursul jocului la oricare dintre formatiile etalate de jucatorul care il lipeste.

Daca pe tabla de joc au ramas trei piese atunci jucatorul nu poate sa mai rupa decat ultima piesa.

Daca pe tabla de joc au ramas una sau doua piese atunci jucatorul nu mai poate rupe ultima carte din sir, fiind obligat sa traga o piesa din gramada. Aceste carti de pe tabla trebuie lipite, nu se mai poate face formatie cu ele, chiar daca prin tragerea unei carti de jos jucatorul are in acel moment 3 carti pe tabla, deoarece una din cele 3 carti este obligat sa o lase jos in sir la sfarsitul turei.

Jocul se incheie cand unul din jucatori termina piesele de pe tabla de joc.

La final se face numararea punctelor pe care fiecare jucator a reusit sa le faca:
Piesele de la 2 la 9 au fiecare cate 5 puncte.
Piesele de la 10 la 13 au fiecare cate 10 puncte.
1 are 25 puncte.
Inchiderea se premiaza cu 50 de puncte.
Atu-ul se premiaza cu 50 de puncte.
1 in pereche terta are 25 de puncte.
Jolly are 50 de puncte.

In cazul in care cineva a inchis si ceilalti jucatori mai au carti pe tabla, acele puncte se scad. In cazul in care unii jucatori nu au apucat sa se etaleze si jocul s-a sfarsit atunci i se vor scade 100 de puncte.

Jocul se poate dubla doar daca se inchide cu Jolly sau 1.

In cazul in care unul din jucatori doreste sa joace pe tabla acesta trebuie sa anunte in primele 3 runde ale jocului. Jucatorul care joaca pe tabla nu are voie sa lipeasca carti sau sa rupa carti dupa masa. In cazul in care cel care alege sa joace pe tabla nu castiga i se scad automat 100 de puncte.

Regulament Remi – Rummy

(Visited 68,248 times, 2 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

 1. By Marie

  Reply

  • By alin

   Reply

 2. By Manciulescuradu

  Reply

 3. By Elvis

  Reply

  • By dan

   Reply

 4. By dan

  Reply

 5. By Andreea

  Reply

 6. By Marius

  Reply

 7. By alberto

  Reply

 8. By MARIA

  Reply

 9. By Ioan

  Reply

 10. By Sorin Ion

  Reply

 11. By Monica

  Reply

 12. By sabin

  Reply

 13. By Gabriel-Claudiu Aftenie

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *