Cum se masoara cu sublerul? Sfaturi utilizare subler

Si acum imi aduc aminte de primul meu interviu pe un post de vanzari in domeniul hidraulic. Una dintre intrebarile angajatorului a fost daca stiu sa masor cu sublerul. Raspunsul meu a venit imediat (se pare ca destul de convingator) ca normal ca stiu, doar terminasem Politehnica. In realitate, recunosc, nici nu stiam cum sa il tin in mana.


Imi aduc aminte cu placere de anii cand eram mic si aveam pe balcon printre sculele lui tata cateva tipuri de sublere. Eu le foloseam pe post de ciocan fara sa stiu ca in acele momente stric un aparat de masura foarte scump.

In fine…anii au trecut si acum as vrea sa va scriu cateva randuri despre cum se masoara cu sublerul. La prima vedere totul pare simplu insa, daca nu-ti explica cineva nu ai sa sti niciodata.

Inainte de toate fiecare om ce utilizeaza sublerul trebuie sa stie ca masuratoarea se face intotdeauna in milimetri (mm). De asemenea o masuratoare cu sublerul se poate face cu o precizie de maxim 0.02 mm, adica 2 sutimi. Exista si sublere cu precizie de 5 sutimi, adica de 0.05 mm.

Cum se masoara corect cu sublerul?

Un subler are mai multe diviziuni afisate pe el, mai exact doua. Una este pe rigla mobila si una pe cea fixa.

Diviziunea 0 pe partea mobila a sublerului indica partea intreaga a valorii pe care o masuram. Intotdeauna cand masuram vom lua in seama valoarea cea mai mica apropiata de diviziunea 0.

De exemplu daca masuram cu sublerul si diviziunea 0 este intre 5 si 6 atunci inseamna ca piesa masurata are intre 50 mm si 60 mm.

Mai departe masuram si partea de dupa virgula.

Tot ce avem de facut este sa verificam acolo unde o gradatie de pe partea mobila se prelungeste cu una de pe partea fixa. Acolo unde acestea se prelungesc inseamna ca este locul pe care il citim pentru zecimale. Daca de exemplu gradatiile se prelungesc la 35 (de pe partea mobila a sublerului) vom citi 50, 35 mm, adica 50 mm si 35 de sutimi.

(Visited 3,561 times, 2 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *