Cum verific o baterie auto dacă este încarcată

Astăzi am să vorbesc despre cum puteţi verifica singur daca este sau nu incarcata bateria la maşină. Deşi este recomandat sa verificaţi bateria auto la un service autorizat eu de multe ori nu am respectat acest lucru şi am verificat bateria singur, în faţa blocului.


Pentru că sunt şanse ca atunci cand plecaţi la drum lung să vă lase bateria maşinii astăzi am să vă prezint cateva moduri prin care puteti verifica un acumulator direct pe maşină.

Cât de des trebuie verificata bateria auto?

Este recomandat ca nivelul electrolitului din acumulatorul auto sa fie verificat cel putin o data pe an.

Nivelul electrolitului din bateria auto trebuie sa fie cu aproximativ 20 mm deasupra placilor. In cazul in care nivelul electrolitului scade, se completează cu apa distilata sau cu apa demineralizata. Este total gresit sa alimentezi bateria de masina cu acid sau apa de la robinet.

Pentru cei mai comozi exista si acumulatori auto cu indicator de stare (ochi magic).

Aceasta gaselnita va ajuta sa observati rapid starea de încărcare si nivelul electrolitului in functie de culoarea afisata pe ochiul magic dupa cum urmeaza:

– transparent: nivel scazut, se recomanda o completare de urgenta a acumulatorului cu apa distilata sau apa demineralizata;

– negru: nivel bun insa bateria este descarcata. In acest caz se va folosi un redresor sau se poate lua curent de la alta masina pentru pornire.

– verde: nivel bun, baterie incarcata. In acest caz nu este nevoie de interventie asupra bateriei.

Verifica acumulatorul masinii astfel:

1. Cel mai uşor bateria masinii se verifică cu motorul oprit. Tine cont ca masuratoarea ar trebui facuta la minim 100 de minute dupa ce motorul a foat oprit. Practic pe acumulatorul masinii nu trebuie sa ai nici un fel de consumator. De la sine se intelege ca faruririle, semnalul, radio si stergatoarele trebuieac oprite. Astfel ca la masurare tensiunea normala trebuie sa fie aproximativ 12.5 v. Un aspect de care trebuie sa ti cont cand masori bateria auto este ca tensiunea nu trebuie sa scada sub 12 V.

2. Masoara tensiunea bateriei la pornire

Atunci cand masori tensiunea acumulatorului auto la pornire trebuie sa ai minim 10A. Daca tenaiunea e mai mica exista clar o problema.

3. Masoara tenaiunea cu consumatorii porniti

Porneste avariile, radioul si farurile si masoara tensiunea bateriei auto. Tensiunea nu trebuie sa scada mult sub cea pe care o are atunci cand nu sunt consumatori activi. Daca tenaiunea bateriei auto scade exista o problema cu bateria.

4. Verificarea incarcarii bateriei auto

Imediat ce ai pornit motorul masinii masoara tensiunea bateriei. Daca aceasta este sub 13.5V este clar ca exista o problema cu incarcatea bateriei. Pentru ca de incarcarea acumulatorului auto este raspunzator alternatorul va trebui sa mergi intr-un service pentru o verificare mai amanuntita.

5. Masurarea consumului in timp ce motorul este oprit si masina incuiata.

Opreste motorul masinii, scoate borna de minus a bateriei si leaga in serie un ampermetru setat pe 10A. Incuie apoi masina si masoara consumul. In cazul in care nu sunt probleme pe circuit consumul ar trebui sa fie aproape inexistent.

(Visited 13,901 times, 2 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

  1. By Radu

    Reply

  2. By Marcu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *