Cateva curiozitati despre Vatican si un City break

O serie de curiozitati despre Vatican, de care sigur nu ai stiut pana acum!

Zilele astea s-a vorbit mult despre Vatican probabil cat se va vorbi de acum inainte 10 ani. Recunosc ca pana la venirea in Romania a Papei nu m-a pasionat prea tare subiectul „Vatican”. Si pentru ca-s curios din fire am tot incercat sa aflu intr-un timp foarte scurt cat mai multe informatii pe acest subiect.

Ce am aflat despre Vatican? Multe, dar cele mai interesante curiozitati despre Vatican le-am trecut aici pentru voi!

Una dintre cele mai vizitate zone ale Italiei, Vaticanul este asezat in partea centrala a Romei, acesta fiind un stat independent. Suprafata Vaticanului nu este mai mai mare de 44 de hectare. 44 ha inseamna o suprafata mai mica de 500 metri patrati. Da, foarte mic! Spre uimirea mea, pe cat este de mic Vaticanul pe atat de vizitat este de turisti din toate tarile lumii an de an.

Am facut pentru voi o lista cu cateva curiozitati despre Vatican:

 1. Bancnote in Vatican nu exista! In schimb, cumparaturile se fac cu monede. Daca in trecut in Vatican se folosea LIRA, acum, o data cu aderarea, moneda Vaticanului a devenit EURO. Moneda Euro in Vatican este una speciala, aceasta fiind gravata cu chipul Papei.
 2. In Vatican, numarul locuitorilor nu este mai mare de 850. Ca sa poti fi cetatean al statului Vatican trebuie sa indeplinesti 2 conditii in acelasi timp: sa ai resedinta in Vatican si sa ai o slujba platita in slujba Bisericii Catolice.
 3. In toata istoria statului Vatican doar 3 papi au avut varsta sub 25 de ani.
 4. Cel mai scurt pontificat din istoria statului Vatican a fost Papa Stefan al II-lea. Acesta a trait doar 3 zile dupa numirea lui la conducerea Vaticanului.
 5. Pentru ca intre anii 1268 si 1271 nu a existat un papa la conducerea Vaticanului din cauza indeciziei cardinalilor, s-a luat decizia ca toti cardinalii ce fac parte din completul ce alege viitorul papa sa fie izolati pana la luarea unei decizii finale. Atunci cand decizia finala este luata pe horn iese un fum alb, fum produs de arderea buletinelor de vot.

  Mai jos observati suspansul si bucuria oamenilor ce asteapta alegerea noului Papa.

 6. Statul Vatican are rata cea mai mare de infractionalitate datorita hotilor de buzunare ce actioneaza asupra turistilor. Raportul acesta se face datorita faptului ca numarul locuitorilor din Vatican este extrem de mic, numarul infractiunilor fiind raportat la acesta.
 7. Abia in anul 1992 Vaticanul a recunoscut ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui.
 8. Vaticanul are o retea de telefonie proprie, un post de radio si o banca.
 9. Pana in ziua de azi Statul Vatican a avut 265, din care 81 au fost beatificati. Ce inseamna beatificare?
 10. Primul Papa al Vaticanului a fost Sf. Petru.
 11. Limba oficiala a statului Vatican este LATINA.
 12. Vaticanul este pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco.
 13. Vaticanul are 6 intrari din care doar 3 pot fi folosite de turisti.

Ce trebuie sa stii daca vrei sa vizitezi Vaticanul?

Fiind un stat cu o suprafata mica, Vaticanul poate fi vizitat in cadrul unui City Break la Roma. Sunt de ajuns 2-3 zile in care sa vizitezi obiectivele turistice din Roma dar si Vaticanul.

Cele mai importante obiective de vizitat in Vatican sunt Capela Sixtina si Basilica Sf. Petru, cea din urma reprezentand cel mai mare monument religios crestin din lume, cu posibilitatea de a adaposti 20.000 de persoane. Pentru o vizita in Basilica Sf. Petru fa-ti programul astfel incat te incadrezi in programul orelor de vizita: 07:00-18:00. Miercuri, Basilica Sf. Petru nu este deschisa pentru vizite. Lucrarile de renume din Basilica Sf. Petru sunt cele ale lui Michelangelo (Pieta lui Michelangelo), Bernini si Dalla Porta.

Am lasat pe final Capela Sixtina, opera in totalitate a lui Michelangelo. Aceasta reprezinta o pictura impresionanta pe bolta capelei ce reprezinta o imagine a Vechiului Testament. Fiind cel mai cautat obiectiv turistic al Vaticanului, acesta atrage anual milioane de turisti din toate colturile lumii.

City Break la Vatican

Papa Francis

Statui Vatican

Cruce San Pietro

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *