Incalzire neuniforma in calorifer? Uite cum se face aerisirea unui calorifer?

Vine iarna, vine frigul, tanti administrator a pus deja anuntul la usa blocului cum ca pe data de XX se va incarca instalatia de incalzire a blocului asa ca e timpul sa aflam cum se face o aerisire corecta la calorifer.


De ce se aeriseste un calorifer? …cu siguranta nu pentru ca miroase…   :))

Un calorifer se aeriseste atunci cand nu incalzeste uniform, adica o parte din elemente caloriferului sunt calde si o parte reci. Motivul pentru care se intampla acest fenomen este faptul ca exista aer in calorifer care nu da voie apei calde sa ii ia locul. Ca sa nu ai incalzire neuniforma in calorifer este recomandat sa sti cum se aeriseste caloriferul, fie el din fonta, aluminiu sau otel.

Apropo, despre tipurile de calorifere am facut un articol prin vara si daca te intereseaza il poti citi apasand chiar aici.

Cum se face aerisirea unui calorifer?

Asa cum spuneam un calorifer poate fi aerisit indiferent de tipul de material din care este confectionat. De asemenea aerisirea unui calorifer se face la fel fie ca esti bransat la reteaua de incalzire centralizata fie ca ai o centrala termica proprie.

1. Inchide robinetii de tur si retur ale caloriferului, mai pe intelesul unui calculatorist atehnic va trebui sa inchizi robinetii pentru ca apa de pe tevi sa nu mai poata intra in calorifer. Ca idee, un calorifer este alimentat de teava tur si aceasta este in partea superioara a caloriferului iar in partea inferioara este returul.

2. Dupa ce ai inchis turul si returul caloriferului mergi la aerisitor si desfileteaza-l putin cate putin, NU LA MAXIM!

Un aerisitor de calorifer arata ca in imaginea de mai jos, este pozitionat in partea de sus a caloriferului, in partea opusa a intrarii tevii de tur.

Aerisitor pentru calorifer

Aerisitor pentru calorifer

 

La inceput vor iesi bule de aer cu apa. E normal pana iese presiunea din calorifer. In cateva secunde se va opri iar in calorifer va fi aceeasi presiune ca afara.

3. Mergi apoi si deschide FOARTE USOR teava de retur a caloriferului. Multi super meseriasi aerisesc caloriferul dand prima oara drumul tevii de tur a caloriferului. Acest lucru este total gresit deoarece apa in calorifer trebuie sa intre de jos iar aerul sa fie inlocuit de apa si inpins spre partea superioara a caloriferului, acolo unde este aerisitorul deschis.

4. Mergi din nou la aerisitor si urmareste-l cu atentie. La inceput va iesi aer, apoi apa cu aer si apoi doar apa. Cand nu mai iese aer deloc din aerisitor inchide-l.

 

5. Dupa ce ai inchis aerisitorul poti deschide la maxim atat turul cat si returul caloriferului.

Eu fac aerisirea caloriferelor singur in fiecare an. In cazul in care nu te descurci (mai pe romaneste esti inapt, degetele tale firave pliinduse perfect doar pe tastatura unui laptop) nu intra in panica, poti chema un prieten mai priceput sau chiar un instalator.

(Visited 11,896 times, 1 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

  1. By IzabelaPetrescu

    Reply

  2. By Sandy

    Reply

  3. By florin

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *