Mic dictionar turistic

Abrevieri des întâlnite:


EB – Early Booking / Rezervare în avans – denumire pentru rezervările care, făcute în avans, au reduceri importante
LM – Last Minute/ Rezervare în ultimul minut – denumire pentru rezervările care, făcute în “ultimul minut”, au reduceri importante

CZ – cazare
ADL – Adult
CHD – Copil
PAX – Persoane
DBL – Camera dublă
TWN – Camera cu 2 paturi
TRP – triple room/ camera triplă / pt 3 persoane
STD – camera standard
MOD – camera modernizată (renovată)
SUP – camera superioară
DM – camera dublă standard
DMS – camera dublă superioară
FR – family room / camera familie
JS – junior suite / apartament mediu
SS – senior suite / apartament superior
SGL – Camera singleAPT – Apartament
LV – LAND VIEW – camera cu vedere spre uscat
SV – SEA VIEW – camera cu vedere spre mare
SSV – SIDE SEA VIEW – camera cu vedere laterală către mare
GV – GARDEN VIEW camera cu  vedere către grădina
MV – MOUNTAIN VIEW camera cu vedere spre munte
PV – POOL VIEW camera cu vedere spre piscine
BO/RO/FM – Bed Only / Room only / Fără masă

BB – Cazare cu mic dejun (Bed and breakfast)
D/C – Dejun(prânz)/Cină
HB/DP – Half Board / Demipensiune (2 mese/zi)
FB/ PC - Full board/ Pensiune completă (3 mese/zi)
AI/ All – All inclusive (3 mese/zi + 2 gustări între mese + băuturi alcoolice şi nonalcoolice locale, cafea, ceai, gustări la cafenele şi barurile ce aparţin de hotel, deasemenea sunt incluse în preţ şi facilităţile hotelului: piscină, sala fitness, clubul, parcarea, şezlong, prosoape plajă, seif etc. ATENŢIE: Serviciile gratuite AI diferă în funcţie de hotel. Cereţi o lista dealiata cu serviciile incluse.)
UAI – Ultra all inclusive (pe lângă ceea ce e oferit în AI cuprinde şi alte servicii/facilităţi cum ar fi băuturi internaţionale, acces la spa, alte servicii şi activităţi.  ATENŢIE: Serviciile gratuite UAI diferă în funcţie de hotel. Cereţi o lista dealiata cu serviciile respective.)
FM – Fără masă

AC – Aer condiţionat
FRG – frigider
TV – televizor
Wifi – internet fără cablu
SP – Superior
B.O.T. – Bilet de odihnă şi tratament
Twin beds – paturi de o sg pers, 99 x 190 cm (39 x 75 inches)
Pat matrimonial – pat de 2 pers
Queen bed – pat regina – 153 x 203 cm (60 x 80 inches)
King bed – pat rege – 198 x 203 cm (76 x 80 inches)

Clasificarea hotelurilor este cea oficială în ţară de destinaţie. Pentru detalii legate de confortul şi serviciile standard incluse în clasificarea respectivă trebuie să consultaţi descrierile hotelurilor sau cereţi detalii agentului de turism care se ocupă de rezervarea Dvs.

Voucher sau B.O.T – Document emis de agenţia de turism, care permite turiştilor să beneficieze de prestările achitate ( cazare, restaurant, transport etc.).

Charter – Avion sau autocar, închiriat de către o agenţie de turism tour-operatoare pentru efectuarea călătoriilor în afară curselor regulate.

Room service – Acest serviciu se ocupă cu aducerea mâncării, băuturii, (etc) clientului la camera. El este un departament al hotelului ce e ocupă cu servirea clienţilor la camera lor.

Tranzit – Trecere rapidă printr-o ţară sau oraş, în cursul unei călătorii, fără orprire sau cu oprire pe o durata foarte sucrta;

Transfer – Reprezintă ransportul călătorilor de la o gara, aerogară, autogară, port sau aeroport, la un hotel şi retur.

Check-în la aeroport: interval de timp stabilit de compania de zbor în care pasagerii trebuie să îndeplinească formalităţile de predare bagaje, prezentare documente de călătorie, şi intrare în zona dedicată numai pentru călători (fără însoţitori) din aeroport .

Check-în la hotel: procedura de înregistrare a oaspeţilor la un hotel şi de intrare în posesia cheilor de la camere.

Check- out la aeroport: procedura de verificare a documentelor de călătorie, la sosirea la destinaţie, după intrarea în posesia bagajelor şi părăsirea aeroportului

Check- out la hotel: procedura de a preda camerele şi părăsirea hotelului. În unele cazuri,contra cost şi în funcţie de disponibilităţi puteţi benefică de late check-out, adică de prelungirea sejurului cu jumătate de zi.

Meniu: reprezintă totalitatea felurilor de mâncare servite la o masă.

Principalele categorii de meniuri sunt:
– Table d’hote;
– A la carte;
– O combinaţie de table d’hote/a la carte
– Fişa cont
– Bon valoric
– Meniul dietetic
– Meniul special (în această categorie intră mai multe tipuri de meniur. De exemplu: pentru copii, seniori; meniuri de băuturi alcoolice, etc.)
– Meniul cu ocazii speciale: pentru sărbători sau pentru delegaţi

Meniu a la carte – Într-un meniu a la carte, bucăţele şi băutură sunt scrise şi preţul lor fixat în mod separat.

Meniu cu preţ fix sau meniu table d`hote – Un meniu table d’hote oferă bucate complete la un preţ unic. Uneori 2 sau mai multe bucate complete sunt oferite în meniu, fiecare preparat având preţul sau.

Meniul turistic – Este un meniu cu preţul fix, avantajos, cu câteva feluri de mâncare.

Mic dejun – Prima masă din zi, care se serveşte, de regulă, în intervalul 07 – 10.00

Mic dejun complet sau mic dejun continental – Mic dejun care se compune dintr-o băutură caldă nealcoolică la alegere, unt, gem (dulceaţă sau miere), produse de panificaţie şi apă minerală.

Mic dejun engelezesc sau English breakfast / American breakfast – Preparate de bucătărie, cofetărie-patiserie şi sucurile de fructe se adaugă componentele micului dejun complet.

Mic dejun bufet – Acest tip de mic dejun înseamnă că în funcţie de catergoria hotelului, şi de obiceiurile locale, se servesc diverse feluri de mâncare, la alegere.

Demipensiune – Servicii de masă: micul dejun şi una din cele două mese principale, de obicei: cină. Programele cu demipensiune încep de regulă cu cină din ziua sosirii şi se încheie cu micul dejun din ziua plecării. Uneori masă se pierde din cauza sosirii târzii sau plecării la ore matinale.

Pensiune completă – Servicii de masă: toate cele trei mese principale: mic dejun, prânz şi cină. Nu sunt incluse băuturi acloolice sau nealcoolice, sau alte servicii.

All inclusive- Regimul de masă all inclusive conţine: pensiune completă (cele 3 mese principale), consumul anumitelor băuturi (băuturi alcoolice şi nealcoolice autohtone), posibilităţi de sport şi divertisment, precum şi programe pentru copii. La cazările cu regim all inclusive, clienţii primesc o brăţară, care le da dreptul de a beneficia de aceste servicii. Serviciile de all inclusive diferă de la un hotel la altul.

Ultra all inclusive, Extra all inclusive, High Class All Inclusive, etc.- Este un fel de all inclusive îmbogăţit, care include şi băuturile alcoolice şi nealcoolice străine şi alte facilităţi ale hotelului. Pentru detalii va rugăm consultaţi fiecare hotel în parte.

Asigurare pentru bagaje – Contract încheiat între călător şi întreprinderea de transport sau o terţă instituţie conform căruia se acoperă riscurile călătoriei privind bagajele transportate (pierderea, furt, avarierea, întârziere, etc.) contra plăţii unei sume fixe.

Asigurare storno – Asigurare Storno reprezintă poliţa în cazul în care turistul este nevoit să anuleze călătoria. Dacă motivul anulării se încadrează în condiţiile impuse de compania asiguratoare veţi putea recupera banii pe care aţi achitat, contra unui tarif variabil în funcţie de agenţie.

Asistenţă turistică – Prezenţa la gări, aeroporturi, birouri de turism a unui personal specializat în probleme turistice, însărcinat să ajute călătorii sau turiştii cu sfaturi sau ajutor material.

Camere:

Single / SGL – Sunt camere cu 1 pat, pentru o singură persoană.

Double / DBL – Sunt camere cu 2 paturi (separate sau matrimoniale), pentru 2 persoane.

Triple / TPL – Sunt camere cu 2 paturi, în care se introduce un pat suplimentar.

Junior suite – Camere mai spaţioase, mai luxoase, cu 1 sau 2 încăperi.

Camerele familiale – camerele familiale sunt recomandate în general pentru 2 adulţi şi 2 copii.

Studio – spaţiu de cazare în care bucătăria/chicineta şi dormitorul se află într-o singură încăpere.

Apartament – spaţiu de cazare, în care dormitorul este separat de camera de zi şi bucătărie.

Aranjament “Fly And Drive” Aranjament turistic în turismul semiorganizat, care include un zbor regulat sau charter şi deplasarea, în continuare, în ţară de destinaţie, cu un autoturism închiriat, cu sau fără şofer.

Bungalow – este un tip de casă caracterizat prin următoarele: aproape toate camerele sunt construite la nivelul terenului, acoperişul are înclinaţia mică şi este destul de scund, camera de zi sau sufrageria este aşezată în mijlocul construcţiei.

Vila – Este o structura de cazare specializată de circuit închis, cu nivel ridicat de confort şi cu spaţii comune, poate fi închiriată integral.

Sat de vacanţă – Este o structura de cazare specializată, cuprinzând o suprafaţă generoasă, cu multiple pavilioane de cazare (căsuţe, bungalowuri) + dotări pentru camping + restaurant.

Gospodărie turistică – Include spaţiile de cazare şi alimentaţie aflate în gospodăria unor familii, care locuiesc în acelaş perimetru. Acoperă întreagă gama posibilă de confort.
În general majoritatea oferă prestaţie de tip pensiune, cu tarife pentru pachete de cazare + alimentaţie. Prestaţiile sunt asigurate în general de persoane neprofesioniste, membri ai familiei. De principiu este vorba de unităţi mici, multe fiind obţinute prin conversia unor spaţii preexistente în cadrul gospodăriei. Calitatea amenajării este foarte largă, atît că concepţie şi arhitectură cît şi că dotări de confort. În anumite cazuri (nu majoritare) unele din ingredientele din care se prepară produsele culinare sunt ecologice şi obţinute în respectivă gospodărie (apropiindu-se de “agroturism”).

Agroturism – Este o structura de cazare de tip pensiune sau sat de vacanţă (vezi definiţiile respective) care oferă alimente preparate numai din produse ecologice obţinute în cadrul unităţii respective şi cu posibilităţi de agrement / vizitare / participare la activităţile de tip agricol la faţă locului.

Cabană – Este o structura de cazare specializată, cu dotări şi confort scăzute, cu camere care au mai multe locuri, eventual cu paturi suprapuse, şi toalete comune.

Camping – Este o suprafaţă amenajată pentru a campa cu cortul şi/sau a amplasa rulote şi motorhome-uri. Nivelul de amenajare este variabil; de la cele mai modeste la cele mai luxoase.

Circuit – Călătorie efectuată pe un itinerar cu întoarcere la locul de plecare. Circuit turistic = itinerariul de vizitare a mai multor ţări, zone, localităţi şi puncte turistice, al cărui punct de plecare coincide cu cel de sosire.

Circuit turistic – Itinerar de lungime şi durata variabile, cu plecare şi sosire în acelaşi loc, urmărind vizitarea pe parcurs a unor oraşe, locuri, regiuni sau ţări.

Ghid îndrumător – Persoană care conduce un grup de turişti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dându-le explicaţiile necesare.

Ghid însoţitor – Persoană angajată de organizatorul turului şi care însoţeşte un grup, îndeplinind şi funcţia de ghid. În SUA mai este denumit în mod curent şi: “tour director”, “leader”, “manager”. Angajat specializat, responsabil al unei agenţii de turism sau al unei alte organizaţii, care însoţeşte călătorii individuali sau în grup (turiştii), punându-le la dispoziţie serviciile comandate cu anticipaţie, pentru că voiajul să se desfăşoare conform programului stabilit.

Ghid (turistic) – Persoană care însoţeşte un grup de turişti şi le prezintă anumite elemente de atracţie turistică pe parcursul unui traseu. Persoană are sarcina de a-l informa, conduce şi sfătui pe turist înainte sau în timpul călătoriei. Această sarcina decurge dintr-un acord încheiat fie cu cărăuşul însuşi, fie prin intermediul unui organism de turism oficial sau particular ori printr-o agenţie de turism.În munţi ghidul are sarcina de a conduce şi a da sfaturi alpiniştilor, “clienţii” săi în timpul ascensiunii care se produce sub reponsabilitatea să totală.În cele mai multe ţări exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementări care variază în funcţie de specialitatea vizată.

Hamal – Persoană care, în gările feroviare, rutiere şi aeriene, asigura transportul bagajelor, mai ales al bagajelor de mâna, din exteriorul în interiorul gării sau invers; este plătită de călători, în general după un tarif omologat.

No Show – Situaţie corespunzând unui client care şi-a rezervat o camera la hotel sau un loc într-un avion şi nu se prezintă.

Sejur – Durata de timp petrecută în scop turistic cu o anumită destinaţie turistică sau pe un itinerar.

Skipass / Paşaport de ski – Formulă caracteristică sezonului de iarnă, prin care o staţiune pentru sporturi de iarnă oferă, la un preţ forfetar, o suma de servcii turistice destinate schiorilor; sunt incluse: servicii de cazare, transport pe cablu, utilizarea pârtiilor, lecţii colective de schi conduse de monitori, iar uneori şi alte activităţi nelegate de practicarea schiului (patinoar, distracţii diverse.)

(Visited 4,570 times, 2 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *