Sfaturi practice despre cum se schimba bateria la masina

Bateria auto este o piesa extrem de importanta atunci cand vine vorba de buna functionare a masinii. Semne care ar trebui sa iti dea de veste ca este timpul sa cauti un acumulator auto sunt destul de putine dupa cum urmeaza:


– farurile nu se mai aprind
– bateria auto are o vechime de aproximativ 5 ani sau mai mare
– masina porneste greu, dupa ce ai pus contactul inainte de a pori nasina se aude motorul cum invarte (asa cum spun soferii masina nu mai porneste la sfert de cheie)
– atunci cand ridici capota masinii se observa pe ambele borne ale bateriei cristale de sulfat de plumb.

Atentie, nu atinge cu mana fara sa fie protejata acele cristale deoarece ataca pielea!

Atunci cand vine vorba de schimbarea bateriei la masina eu optez pentru varianta de a face singur aceasta treaba. Singurul dezavantaj pe care il am atunci cand imi schimb singur bateria la masina este faptul ca in cazul in care bateria are un defect si trebuie dusa la garantie nu va mai baga nimeni in seama.

De ce?

Raspunsul este extrem de simplu. Acumulatorul auto beneficiaza de garantie doar daca a foat montat in service autorizat. Sincer sa fiu am schimbat bateria de cateva ori si la mine si la tata si niciodata nu am avut probleme.

Un sfat important inainte de a schimba acumulatorul masinii este sa verifici daca alternatorul masinii incarca bateria pentru ca este posibil sa cumperi degeaba alt acumulator. Ca sa verifici daca alternatorul incarca bateria masinii acesta trebuie sa se mentina la o tensiune intre 13,8-14,2 volti.

Daca tot esti la capitolul verificari si masuratori poti masura si bateria care trebuie sa scoata o valoare intre 12,4-12,8 volti, atunci cand motorul este oprit.

Cumpararea unei baterii auto

Un acumulator pentru masina trebuie cumparat in functie de dimensiune si capacitate. Atunci cand esti hotarat sa schimbi bateria auto citeste pe bateria veche dimensiunile si capacitatea sau comunica vanzatorului tipul masinii pe care o conduci pentru a putea identifica acumulatorul ideal. Pentru a scoate un pret cat mai bun pentru acumulatorul auto mergi cu bateria veche pentru a o da la schimb. Exista tot felul de oferte si reduceri pentru cei care dau o baterie veche la schimb atunci cand cumpara una noua.

Mare atentie, in cazul in care cumperi bateria auto direct din magazin si nu online cere vanzatorului sa iti faca o proba si sa masoare daca bateria scoate intre 12,4 si 12,8 volti.

Pasi pentru schimbarea bateriei auto:

1. Parcheaza masina pe un loc drept ferit de traficul aglomerat.

2. Asigura masina cu frana de mana.

3. Verifica toate accesoriile masinii ce vor fi afectate atunci cand deconectezi bornele de la baterie. Acesta este un subiect delicat deoarece unele masini au coduri la radio-cd, navigatie etc.

4. Deschide capota masinii si fixeaz-o cu ajutorul tijei de la motor.

5. Identifica cele doua borne (+ si -) ale bateriei.

6. Deconecteaza cele doua borne pe rand. Bornele bateriei auto sunt prinse de regula cu suruburi ce pot fi desfacute cu o cheie de 8 sau de 10. Alta scula nu este necesara.

Mare atentie! Cele doua borne nu au voie sa se atinga intre ele pentru ca risti sa faci un scurt-circuit.

7. Dupa ce ai desfacut bornele urmareste cu atentie daca exista vreun sistem prin care este prins acumulatorul in suport. Acesta difera de la masina la masina. Ridica bateria veche si incearca sa o scoti din lacasul ei.

8. Amplaseaza bateria noua in acelasi loc si monteaza bornele. Strange apoi cu atentie suruburile.

9. In cazul in care ai niste vaselina poti unge ambele borne pentru a le feri de eventuale coroziuni.

10. Inchide capota masinii si da-o cheie. Daca masina a pornit si nu ti-au mai ramas suruburi inseamna ca ai facut o treaba buna :).

11. Verifica radio-cd-ul si celelalte componente electrice ca sa te asiguri ca totul functioneaza bine.

Cam asta a fost toata discutia legata de schimbarea bateriei la masina.

Nu este o treaba complicata.

Din punctul meu de vedere cel mai greu lucru este chiar greutatea acumulatorului care poate sa fie intre 14 si 25 de kg, in functie de capacitate si model.

De retinut ca la unele masini bateria auto nu trebuie sa fie neaparat sub capota masinii, aceasta putand fi situata in habitaclul masinii, sub scaun sau chiar in portbagaj.

In cazul in care aveti intrebari va stau la dispozitie.

Ps: pe tine cat te-a tinut cel mai mult o baterie auto? Pe mine 5 ani.

(Visited 9,706 times, 1 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

  1. Reply

  2. By mihaela

    Reply

  3. By Radu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *