Tipuri de prize. Ce fel de prize sa montez in casa?

Asa cum bine stiti curentul electric a devenit un lucru de care omenirea nu se poate lipsi, fiecare dintre noi avand in casa cel putin 3-4 lucruri care functioneaza la curent electric si automat se introduc intr-o priza electrica.


Priza electrica are ca si caracteristici principale tensiunea de alimentare care de obicei este de 230 V si curentul

Prizele sunt necesare pentru conectarea oricarui aparat electric, la reteaua electrica. Cele mai importante caracteristici electrice ale prizelor sunt tensiunea de alimentare (230Vac in sistemul monofazat) si curentul masurat in amperi (16A si 6A);

Hai sa vedem de cate tipuri sunt prizele electrice?

Prizele electrice se pot clasifica in functie de:
– modul de conectare si de tipul retelei electrice. Aici gasim prize monofazate (pentru reteaua casnica) sau prize trifazate (pentru reteaua industriala).

– gradul de protectie; In functie de acest aspect exista prize cu impamantare si prize fara impamantare. Pentru o siguranta mai mare este recomandat sa se utilizeze priza cu impamantare.

Cum recunosc o priza cu impamantare?
O priza cu impamantare se recunoaste foarte usor dupa cele doua lamele dispuse pe lateralul celor doua gauri ale prizei (faza si nul).

– standardele pentru fiecare tara; Exista stabdard German, standard utilizat cel mai des in Romania. Aceste tipuri de prize vin total echipate si se pot monta direct in dozele din perete.

In functie de standardele folosite in fiecare tara:

Standard german (cel mai des intalnit standard si in Romania). In general aceste prize sunt complet echipate si se pot monta direct in dozele din perete In cazul acestor prize nu sunt obligatorii modificarea dozelor rotunde existente in blocurile si locuintele vechi, putandu-se fixa cu gheare.

Standard Modular. Standardul modular mai este cunoscut si sub numele de standard Italian. Standardul modular iti da posibilitatea unor combinatii pentru diferite tipuri de aparataj. Un aspect foarte important de care trebuie tinut cont este faptul ca prizele modulare sau tip italienesc nu se pot monta in doze normale din apartamente. De asemenea atunci cand vorbim de aparataj modular trebuie luat in calcul si suportul special si rama pentru priza modulara.

Ce alte standarde pentru prize mai exista?
– priza standard britanic;
– priza standard american;
– priza standard francez;

– in functie de modalitatea de montaj: prize aplicate sau prize aparente. Priza aplicata e acea priza care este montata in perete iar priza aplicata e acea priza ce se mobteaza pe perete si nu este necesara o gaura pentru fixare.

– in functie de materiale exista prize ceramice sau din polimeri.

– in functie se gradul de protectie exista prize cu grad diferit de protectie contra apei si prafului. In domeniul aparatajului exista prea bine cunoscutul grad IP. Astfel prizele pot avea un Ip44 sau Ip55. De regula prizele cu Ip ridicat se folosesc in zonele cugrad de umiditate si praf ridicat.

Unde se folosesc prize cu IP ridicat?
– prize pentru balcoane;
– prize pentru terase;
– prize pentru bai sau sali cu piscina.

(Visited 2,553 times, 1 visits today)Pareri sau sugestii pentru mine?
Da-mi de veste si de restul ma ocup eu!

Comments

  1. By Petcu Cristina Simona

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *